Lasrobots
Dumaco Woerden heeft twee lasrobots van Valk met dubbele tafels. Terwijl op de ene tafel gelast wordt, wordt op de andere tafel een nieuw product ingelegd. En dat doen we met beide robots. Hiermee kunnen we eenvoudig grotere series aan.
We gebruiken off-line robotprogrammatuur. We kunnen 3D-modellen inlezen, en deze off-line programmeren, zonder dat de lasrobot stil hoeft te staan. Bij het wisselmoment kan het programma eenvoudig naar de robot gestuurd worden, en na het afstellen zijn we snel op weg met een nieuw product. Deze off-line programmeersoftware zorgt er ook voor dat een product niet aan een lasrobot gebonden is, maar dat we eenvoudig kunnen wisselen tussen de robots. Eventuele storingen kunnen daarmee makkelijk worden ondervangen.
Lasrobots zijn een geweldige hulp om lastaken uit te voeren. Ze helpen om de productiviteit, kwaliteit en efficiëntie te verbeteren.
Een veel gehoorde opmerking echter is dat programmeren van een lasrobot veel tijd in beslag neemt, “bij kleine aantallen kost het meer tijd om de robot te programmeren dan de lasbewerking zelf” waardoor het onmogelijk is om de forse investering te rechtvaardigen.
Voordelen van robotlassen
Een lasrobot is, zodra geprogrammeerd, in staat om snel en nauwkeurig een werkstuk te lassen. Dit kan zelfs bij kleine aantallen al voordelen opleveren.
Met een moderne lasrobot kan je zowel staal, aluminium als RVS, MIG/MAG of TIG lassen. Hieronder een aantal voordelen:
1. Efficiëntere inzetbaarheid van geschoolde werknemers
Er is al jaren een tekort aan geschoolde lassers. Het gebruik van robots voor “routine” klussen zorgt ervoor dat bekwame lassers kunnen worden ingezet voor het complexere en dus vaak interessantere werk.
2. Hogere productiviteit
Robots zijn sneller dan mensen. Dit resulteert in een kortere cyclustijd per onderdeel. Robots kunnen non-stop werken, wat resulteert in een hogere productie per dag.
3. Consequent hoge kwaliteit
Zelfs de meest ervaren en beste lasser kan de consistentie en kwaliteit van een robot niet evenaren. De robot maakt elke keer exact dezelfde bewegingen met de hoogste mate van nauwkeurigheid.
4. Veiligheid
Lassen kan gevaarlijk zijn. Hitte, vonken, intens licht dat lasogen veroorzaakt, en gevaarlijke dampen bij het lassen van roestvaststaal zijn onlosmakelijk verbonden met het lassen. Als een robot de las uitvoert, betekent dit dat ons personeel niet aan deze risico’s wordt blootgesteld.
5. Efficiëntie
Lassen die een minimale lashoogte moeten hebben worden in de praktijk met handlassen vaak hoger dan minimaal benodigd. Hierdoor wordt er meer lasdraad en gas gebruikt als nodig is. Een lasrobot kan dit voorkomen, waardoor er soms duizenden Euro’s aan kosten bespaard kunnen worden.
Het is een misvatting dat robotlassen voor kleine series te duur is. Tegenwoordig leveren alle fabrikanten van lasrobots ook offline programeer software. Verder worden de meeste te lassen onderdelen in een 3D CAD-pakket getekend. Deze onderdelen worden dan als basis gebruikt voor het programmeren van de lasrobot. Je gaat als het ware met een digitale lastoorts langs je werkstuk en bepaalt op die manier voor elke las het lasproces, de snelheid, de beste hoek en richting. Daarnaast zijn lasrobots uitgevoerd met draaitafels, zodat voor elke las een optimale positie gekozen kan worden. Ook stroomsterkte en amperage worden hier al ingesteld.
Dit betekent dat de robot in de fabriek gewoon doorwerkt terwijl het volgende programma al op kantoor voorbereid wordt. Een lasrobot is in staat om zelf het te lassen product te zoeken zodat het inspannen van het werkstuk niet op de millimeter nauwkeurig hoeft te zijn.
Hoe wordt robotlassen rendabel?
De lasrobot moet allereerst de juiste specificaties voor zijn lastaak hebben en de aangesloten stroombron moet voldoende vermogen hebben. Een te lassen werkstuk kan niet groter zijn dan de reikwijdte van de robotarm en de robot moet voorzien zijn van de juiste lastoorts om MIG/MAG, TIG of zelfs beide te kunnen lassen. We beschikken over lasrobots die automatisch tussen MIG/MAG en TIG kunnen wisselen.
Een lasrobot die voor grote series laswerk gebruikt wordt kan precies voor dat doel gebouwd zijn, zodat alleen de apparatuur die nodig is om deze producten te lassen op de machine zit. We zijn wij ingericht om elke dag andere producten te lassen waardoor onze lasrobots met tal van opties uitgerust zijn.
We programmeren offline en we zorgen voor universele systemen om op een robot het nulpunt van een werkstuk te bepalen en deze vast te klemmen.
Ook beschiken wij over een lasrobot met aangebouwd camerasysteem die zelf in staat is om de lasnaad te volgen, zodat ook complexe werkstukken in RVS sneller rendabel gelast kunnen worden.
Bent u benieuwd hoe wij onze lasrobots voor uw opdracht in kunnen zetten?