Wij bieden per product en markt bijbehorende contact gegevens

Contact

(Super)Duplex

Duplex roestvast staal typen hebben een gecombineerde austenitisch/ferritische matrix (vandaar “duplex”). Het ferriet bevindt zich in de vorm van “eilandjes” in de austenitische grondmassa. De belangrijkste eigenschap van duplex roestvast staal is, dat het aanzienlijk minder gevoelig is voor spanningscorrosie dan de austenitische roestvast staal soorten. Vandaar dat het veel wordt toegepast in (waterige) milieus met een combinatie van hogere temperatuur (>70 °C) en hoog chloridegehalte. Ten opzichte van de austenitische roestvast stalen hebben de duplex roestvast stalen betere mechanische eigenschappen (hogere treksterkte).

RVS Duplex is een roestvast staal legering die twee keer zo sterk is als bijvoorbeeld rvs 316. Daarnaast heeft Duplex ook een grotere corrosievastheid dan rvs 316. Duplex is goed beschikbaar op de markt en wordt veel toegepast in bijvoorbeeld de offshore-constructies vanwege de combinatie van de goede corrosievastheid en de grote sterkte van het materiaal. In de offshore komen constructies namelijk onder sterke weersinvloeden te staan en dan is hoogwaardig corrosievast materiaal wel belangrijk en noodzakelijk voor de levensduur en veiligheid van de constructie.
De termen Super Duplex en Hyper Duplex maken duidelijk dat men niet te maken heeft met vereenvoudigde of ‘afgeslankte’ vormen van Duplex. Super Duplex is bijvoorbeeld nog corrosie vaster dan de hiervoor genoemde Duplex 1.4462. De Hyper Duplex heeft een grotere sterkte die uit komt op 700 N/mm2 of Mpa.

Wilt u meer weten over Duplex materiaal?

Vraag het onze experts

Certificeringen